PRIMORSKI OKUSI V GASTRONOMSKI PRESTOLNICI EVROPE

5. oktobra 2021

Ste vedeli, da je Slovenija edina evropska država, ki povezuje Alpe, Mediteran in Panonsko nižino, kar se odraža v izjemni pestrosti kulture in gastronomije. Primorska, ki poleg Istre, Brkinov, Krasa, Goriške, Brd, Posočja, Idrijskega in Cerkljanskega združuje tudi Vipavsko dolino se že od nekdaj ponaša s svojim temperamentom, kar daje primorskim jedem in vinu poseben pečat.

V sredo, 15. septembra 2021 je med 11. do 16. uro v mestnem središču Ljubljane že šesto leto zapored potekala tradicionalna prireditev Po Primorsko. Na Pogačarjevem trgu so se primorska živilska podjetja in zadruge obiskovalcem predstavile z brezplačnimi degustacijami kakovostnih domačih živilskih izdelkov in vini.

Tudi letos je na prireditvi Po Primorsko sodelovalo enajst primorskih živilskih podjetij in zadrug: Mlinotest d.d. iz Ajdovščine, Mlekarna Planika d.o.o. Kobarid, Pivka perutninarstvo d.d., Delamaris d.o.o., Kras d.o.o. iz Sežane, Vinakoper d.o.o., Vinakras z.o.o., Sežana, Klet Brda, z.o.o. Dobrovo, Kmetijska zadruga Tolmin, z.o.o., Tolmin, Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija, z.o.o. in Kmetijska zadruga Agraria Koper, z.o.o..

Mag. Janez Rebec, predsednik uprave družbe Pivka perutninarstvo in direktor Delamarisa: »Sodelovanje primorskih živilskih podjetij poteka že več let in je velikega pomena za vse nas. Delimo si dobre poslovne prakse in se po potrebi tudi posvetujemo ob posameznih projektih. Povezuje nas skrb za najvišjo kakovost izdelkov ter ohranjanje lokalne živilske pridelave in predelave ter s tem tudi podeželja in delovnih mest. Na že tradicionalni prireditvi v prestolnici naše države to sodelovanje, ki je unikum v slovenskem prostoru, predstavimo tudi širši javnosti. Seveda ob tem ne manjka okusnih dobrot, ki jih velja poskusiti in ohranjati.”

 

Primorska živilska podjetja in zadruge, ki so povezane v projektu Po Primorsko, so konec leta 2020 ustvarila preko 236 milijonov evrov prihodkov, kar predstavlja desetino vseh prihodkov živilskih podjetij v Sloveniji in 67% vse primorske živilsko predelovalne industrije. Zaposlovala so 1.771 zaposlenih, kar je 12 % vseh zaposlenih v živilskih podjetjih v Sloveniji. Primorska živilska podjetja in zadruge povezujejo in sodelujejo z več kot 1.500 kmetijami ter s tem prispevajo k ohranjanju in razvoju slovenske pridelave in predelave hrane.

S skupnim nastopom pod sloganom Po primorsko podjetja in zadruge še naprej prikazujejo pestrost in bogastvo širše primorske regije in s tem krepijo promocijo primorske kulinarike. Dogodek so popestrili z družabnim programom, kjer so sodelovali Pihalni orkester Marezige in glasbena skupina Ne joči pevec.

Dogodek v medijih: PRIMORSKE NOVICE: https://www.primorske.si/slovenija/ljubljana-je-disala-po-primorski

VEČER: https://www.vecer.com/moj-uspeh/po-primorsko-kulinaricno-dozivetje-v-srediscu-ljubljane-10252797

Vir: Sporočilo za medije 15.9.2021