Ribe so prehranski vir vitamina D

Ribje dobrote z zelenjavo ali v olju ter ribje pašete so priljubljena sestavina v kulinariki vseh obrokov dneva tudi zaradi priznanih koristi za naše zdravje. Delamaris je v več kot 140 letni tradiciji delovanja izoblikoval širok nabor navdihujočih okusov ribjih dobrot, ki aktivnim družinam omogočajo pestrost obrokov brez kuhanja.

Povprečen Evropejec zaužije 25,1 kg rib ali morskih sadežev na leto (skoraj 4 kg več kot v ostalem svetu). Poraba pa se v EU močno razlikuje: od 4,8 kg na osebo na Madžarskem do 55,9 kg na Portugalskem. Ugotovljeno je bilo, da v Sloveniji pojemo povprečno le nekaj več kot 10 kg rib na prebivalca letno, kar je občutno nižje od evropskega povprečja.

Najpomembnejši prehranski vir vitamina D v uravnoteženi prehrani predstavljajo prav ribe. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da med novembrom in aprilom kar približno 80% odraslih ni bilo zadostno preskrbljenih z vitaminom, ki ima pomembno vlogo za delovanje našega telesa in njegovo odpornost. (vir: Prehrana.si, podprt s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Inštituta za nutricionistiko).

Preliminarni rezultati raziskav kažejo, da Slovenci v povprečju dnevno zaužijemo približno 3-4 mikrograme vitamina D. (vir: Strokovno mnenje glede varnosti uživanja prehranskih dopolnil, ki vsebujejo velike količine vitamina D v dnevnem odmerku in se z njimi presega priporočeni dnevni vnos NIJZ). Za odrasle je priporočena vrednost vitamina D 5 μg/dan upoštevajoč priporočila D-A-CH (izpostavljenost soncu) in Uredbo (EU) št. 1169/2011 (EU*). V primeru popolne odsotnosti endogene tvorbe vitamina D v koži je ta vrednost višja in sicer 20 μg/dan, kar velja za tudi otroke, nosečnice in doječe matere. Vir: https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/vitamini/vitamin-d

V posameznih izdelkih Delamaris najdemo tudi do sedem različnih vrst zelenjave, ki je v tradicionalnih izdelkih pripravljena po posebnem postopku fermentacije. Zaradi izbrane kombinacije zelenjave imajo posamezne ribje dobrote z zelenjavo tudi višjo vsebnost vitamina D.

Analiza izdelkov Delamaris je pokazala, da je zelo bogat vir vitamina D legendarna Turistična pašteta Delamaris. Turistična pašteta je, s tipično rdečo barvo korenčka in dodane paradižnikove omake, že več generacij iskana zaradi izbranega okusa in se kot večna stalnica jutranjega zajtrka prenaša tudi na mlade. Po njej radi posegajo zaradi okusa, a tudi vsi, ki si želijo vitamin D zagotoviti preko prehrane, saj ima celo 2,7 μg/100 g izdelka. Če iščete bogati vir vitamin D in hkrati najraje izbirate jadranske sardele – priporočamo Sardine Delamaris z limono, ki vsebujejo 2,35 μg/100 g vitamina D . Za primerjavo lahko pogledamo še skuše, ki so prav tako bogat vir tega vitamina. File skuše v sončničnem olju (brez zelenjave) vsebuje na 100 g izdelka 1,7μg vitamina D . Med tradicionalnimi skušami z zelenjavo, ki so lahko odličen dodaten obrok ob fizičnih naporih ali za popolno doživetje ob ukradenem trenutku zase, priporočamo Izola Brand 125g s sedmimi vrstami zelenjave, saj 100 g izdelka vsebuje kar 2,2 μg vitamina D. V analizi Delamarisa je bila pri vseh izdelkih upoštevana celotna vsebina izdelka, omake, olja in zelenjava.ž

Ti je bil članek všeč? Deli ga s prijatelji!