Sestavine
Bešamel
15g
moke
15g
masla
100ml
mleka
muškatni oreh
1
jajce
Holandska omaka
1
rumenjak
70g
stopljenega, vročega masla
1 čajna žlička
vinskega kisa
Jajčna omleta s fileti skuše
4
jajca
1 x 125 g
Fileti skuše v sončničnem olju
sol, poper
10g
sveže nastrganega parmezana
Postopek po korakih
Najprej pripravimo bešamel. Na srednje močan ogenj pristavimo kozico in stopimo maslo. Dodamo moko in mešamo, da postane zmes gladka, a ne porjavi, kuhamo na šibkem ognju. Med mešanjem počasi dolivamo mleko. Solimo in popramo ter kuhamo še približno 5 minut, da se zmes zgosti. Pazimo, da redno mešamo. Pustimo da se bešamel ohladi.
Pripravimo holandsko omako. V manjšo stekleno skledo damo rumenjak in kis. Na ogenj pristavimo kozico z vodo, pustimo, da ta zavre in nad paro penasto stepemo rumenjak. Rumenjak ne sme zakrkniti. Odstavimo na delovno površino. Maslo raztopimo in ga med neprestanim stepanjem počasi dodajamo k rumenjaku dokler ne dobimo emulzije rumenjakov in masla. Začinimo s soljo in poprom in sveže nastrganim muškatnim orehom.
K ohlajenemu bešamelu dodamo jajce in holandsko omako, dobro premešamo.
Pečico segrejemo na 220 ° C - žar. Jajca ubijemo v skledo in jih z vilico razžvrkljamo. Začinimo s soljo in poprom. Na kuhalnik pristavimo ognjevarno ponev (velikost približno 18 - 20 cm), ki jo na visoki temperaturi segrejemo, dodamo žličko olja. Ko je olje zelo vroče (vendar se ne sme kaditi), hitro dodamo jajca. Ponev potresemo, da se jajca enakomerno razporedijo in pustimo 20 sekund.
S kuhinjsko lopatico potisnemo robove omlete proti sredini ponve. Ponev neprenehoma tresemo. Na ta način enakomerno razporedimo preostalo jajčno tekočino. Omleta je narejena, ko je še vedno rahlo mehka, skoraj tekoča na sredini. Odcejane filete skuše enakomerno razporedimo po omleti, dodamo še sveže nastrgan parmezan. Takoj odstavimo s kuhalnika. Čez omleto polijemo omako iz bešamela in holandske omake ter postavimo v segreto pečico na najvišjo rešetko. Pečemo 1 - 2 minuti, da omaka zakrkne, a je še vedno sočna in gratinirana.
NAMIGI: - Da preprečimo tvorjenje kože na bešamel omaki, omako na dotik pokrijemo z živilsko folijo. - Gratinirano jajčno omleto z Delamaris fileti skuše postrežemo za zajtrk, malico ali predjed. - Odlično se k omleti poda kos svežega kruha in sveža sezonska solata ter vodna kreša.
Zahtevnost
Čas
35 min
V receptu smo uporabili
FILETI SKUŠEv sončničnem olju
Kaj smo pa skuhali? #delamaris
❓Ste že opazili ribe za v hribe? Delamaris v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije pristopa k novemu projektu »Ribe za v hribe«. Skupaj spodbujamo razpršen obisk slovenskih gora, tudi v kraje, ki so manj poznani. Pripravili smo tudi številne ideje in nasvete, ki bodo v pomoč vsem ljubiteljem planin.
7 nasvetov za varno pot v hribe poleti
🤓𝗕𝘂𝗹𝗴𝘂𝗿 je zdravo dietno živilo. Je okusen in 𝗯𝗼𝗴𝗮𝘁 𝘃𝗶𝗿 𝗯𝗲𝗹𝗷𝗮𝗸𝗼𝘃𝗶𝗻, mineralov (mangan, cink, železo, kalij), vitaminov B-kompleksa in vlaknin, zaradi česar zelo dobro vpliva na prebavo. 🥰 Priporoča se tudi pri diabetesu in kardiovaskularnih boleznih. ❤️
👉Poleg lososa je bulgur glavna sestavina 𝗿𝗶𝗯𝗷𝗲 𝘀𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗩𝗶𝘁𝗮𝗹. 🥗
[SLOVENCI POJEMO PREMALO ZELENJAVE IN RIB]
Nove smernice navajajo, da bi moral človek pojesti vsaj 1 kg zelenjave na dan. 🥦 Slovenci za temi trendi močno zaostajamo. 🫢
RIBJE SOLATE PRIPOROČAJO TUDI STROKOVNJAKI
Hribji izlet: Kojnik
👉Med ribami, ki so bogate z omega3 maščobnimi kislinami še posebej izstopa atlantska skuša, ta je glavna sestavina izdelkov #Delamaris. 🐟Skuše uporabljamo pri izdelkih ribe z zelenjavo, filetih skuše in turistični pašteti. 🤩
💡Dobro vedeti : 100g skuše vsebuje več kot 1.000mg omega-3 maščobnih kislin, ki ugodno vplivajo na krvožilni sistem.