KULINARIČNO DOŽIVETJE PO PRIMORSKO V LJUBLJANI

21. septembra 2023

Primorska živilska podjetja in zadruge v sodelovanju z GZS – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij že tradicionalno organiziramo kulinarično promocijsko doživetje Po Primorsko, ki od leta 2015 poteka v središču Ljubljane.

Na pokušino so bile izbrane dobrote iz mesnih jedi in mesnin, mlečnih izdelkov, ribjih jedi, testenin ter sonca polna primorska vina. Za glasbeno–zabavni program so poskrbeli Pihalni orkester Marezige in glasbena skupina Ne joči pevec, ki navdušuje z iskrenostjo in energičnim nastopom. Program je tudi v tem letu povezoval Iztok Gustinčič.

Pomen uspešnosti živilskih družb in zadrug ter lokalne  kakovostne hrane so izpostavili  Anka Lipušček Miklavič, pobudnica in idejna vodja srečanj Po Primorsko, dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Mitja Gorenšček, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije in državni svetnik, Ana Le Marechal Kolar, direktorica Direktorata za hrano in ribištvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter  Matej Arčon, minister brez resorja, pristojen za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu.

Na Pogačarjevem trgu so se primorska živilska podjetja in zadruge obiskovalcem predstavile z brezplačnimi degustacijami kakovostnih domačih živilskih izdelkov in vini.

Na prireditvi Po Primorsko je sodelovalo devet primorskih živilskih podjetij in zadrug: Mlinotest d.d. iz Ajdovščine, Mlekarna Planika d.o.o. Kobarid, Pivka perutninarstvo d.d., Delamaris d.o.o., Kras d.o.o. iz Sežane, Vinakras z.o.o., Sežana, Klet Brda, z.o.o. Dobrovo, Kmetijska zadruga Tolmin, z.o.o., Tolmin in Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija, z.o.o.

Primorska živilska podjetja in zadruge  prispevajo k ohranjanju in razvoju slovenske pridelave in predelave hrane. S skupnim nastopom pod sloganom Po primorsko podjetja in zadruge še naprej prikazujejo pestrost in bogastvo širše primorske regije in s tem krepijo promocijo primorske kulinarike.

Dogodek poteka v okviru praznovanja Dneva vrnitve Primorske k matični domovini.

Več o povezovanju Po primorsko v prispevku  novinarske konference na Cerju.