Omega 3 maščobne kisline so izjemno pomemben del zdrave uravnotežene prehrane. Zdrava in uravnotežena prehrane je tudi eden od pomembnih preventivnih dejavnikov za pojav demence. Na strokovnem izobraževanju »Celovita obravnava demence v lokalnih okoljih«, ki je potekala v Postojni v ponedeljek, 16. januarja 2023, je predavateljica Anja Mrhar, sodelavka na Nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in raziskovalka na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani izpostavila:
» Dolgoverižne omega-3 maščobe so za naše telo izjemno pomembne saj jih ta potrebuje za izgradnjo telesu pomembnih snovi, ki sodelujejo pri številnih ključnih presnovnih procesih. Na primer; omega-3 so gradniki hormonom podobnih snovi, ki jim rečemo eikozanoidi, in opravljajo širok spekter pomembnih funkcij kot so strjevanje krvi, delovanje mišic. Zadosten vnos teh maščob s prehrano dokazano pozitivno vpliva tudi na zdravje srca in tudi na uravnavanje krvnega tlaka ter trigliceridov v krvi. Prispevajo pa tudi k zdravju možganov in vida. Tako so dolgovrižne omega-3 maščobne kisline izjemno pomemben del zdrave uravnotežene prehrane, ki je tudi eden od pomembnih dejavnikov zmanjševanja tveganja za razvoj demence in kognitivnega upada. Ravno pomen preventivnih ukrepov v smislu demence, je bila osrednja tema izobraževalnega srečanja »Celovita obravnava demence v lokalnih okoljih«. Priporoča se uživanje rib vsaj dvakrat tedensko.«
Na dogodku so bili kot primer dobre prakse izpostavljeni tudi skuše Delamaris, ki so priročna in okusna rešitev za kakovosten obrok. Ugotovljeno je bilo, da v Sloveniji pojemo povprečno le nekaj več kot 10 kg rib na prebivalca letno, kar je občutno nižje od evropskega povprečja. Povprečen Evropejec zaužije namreč 25,1 kg rib ali morskih sadežev na leto. Poraba pa se v EU močno razlikuje: od 4,8 kg na osebo na Madžarskem do 55,9 kg na Portugalskem. Ribe so naravni vir omega 3 maščobnih kislih in so koristne tako za starostnike kot tudi za vse mlade, ki še razvijajo svoje možgane. Med ribami, ki so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, še posebej izstopa atlantska skuša »Scomber scombrus«, ta je glavna sestavina izdelkov Delamaris. Ribe so tudi vir vitamina D. Več v članku: https://www.delamaris.si/lifestyle/ribe-so-prehranski-vir-vitamina-d/
Več iz podjetja Delamaris
Skupina Pivka – Delamaris v okviru festivala UNI.MINDS 2025
24. oktobra 2025
23. oktobra 2025 je Skupina Pivka – Delamaris gostila študente, raziskovalce, podjetnike in inovatorje v okviru festivala UNI.MINDS, ki povezuje raziskovalno sfero z gospodarstvom ter spodbuja sodelovanje na področju inovacij, ...
Delamaris in Avstrija: dolgoletno partnerstvo, ki raste z zaupanjem
17. oktobra 2025
Avstrija je že dolga leta eden najpomembnejših tujih trgov za blagovno znamko Delamaris, ki s svojimi kakovostnimi ribjimi izdelki že od leta 1879 ohranja tradicijo in zaupanje potrošnikov doma in ...
Delamaris med dobitniki priznanja Superbrands Slovenija 2025
16. oktobra 2025
V Ljubljani je 10. oktobra potekal prestižni dogodek Superbrands Slovenija Gala 2025, ki je tudi letos združil najbolj prepoznavne blagovne znamke ter strokovnjake s področja marketinga, gospodarstva in medijev. Pod ...



