Delamaris si prizadeva za izbiro najvišje kakovost rib, ki jih uporabljamo v svojih izdelkih. Predstavljamo certifikat Aquaculture Stewardship Council (ASC), ki potrjuje trajnostno ribogojstvo in sledljivost. Z izbiro tovrstne ribe Delamaris prispeva k ohranjanju okolja ter zdravja ljudi in živali.
Orada v ribji solati Delamaris Orada Mediterana 170g je označena z oznako ASC. Ta potrjuje, da so orade gojene v ribogojnici, ki spoštuje stroge trajnostne standarde. Ribogojnica, ki pridobi ta certifikat se zavezuje, da varuje okolje z zmanjševanjem negativnih vplivov na vodna okolja, upošteva dobro proizvodno prakso krmljenja, dobrega počutja in zdravja rib. Certifikat daje zagotovilo, da je dobavitelj nadzorovan in skrbi tudi za zagotavljanje zdravstvenega in varnostnega usposabljanja delavcev ter njihovo pošteno obravnavo in plačilo. Ribogojnice s tem certifikatom delujejo družbeno odgovorno in sodelujejo z lokalno skupnostjo.
Zakaj izbrati ribo s certifikatom ASC?
Z izbiro rib iz trajnostnega ribolova zagotavljamo, da je v času gojenja poskrbljeno za ohranjanje okolja, dobro počutje živali, sledljivost in kakovost ribe:
1. Ohranjanje okolja: Ribogojnice s certifikatom ASC sledijo trajnostnim standardom, ki si prizadevajo za zmanjševanje vpliva na okolje. Zaveza za ta certifikat skrbi za ohranjanje biotske raznovrstnosti in habitatov ter vključuje nadzor nad kakovostjo vode in morebitnim onesnaževanjem te, pravilno uporabo hrane in zdravil. Vključuje tudi več kazalnikov v zvezi z energijo in toplogrednimi plini. Ribogojnice s certifikatom ASC morajo v dveh oz treh letih po začetni presoji opraviti oceno rabe energije ter zagotoviti evidenco o letni oceni toplogrednih plinov in poročanju o njej.
2. Dobro počutje živali: Ribogojnice, ki so se zavezale za standard ASC, upoštevajo smernice za zagotavljanje dobrega počutja rib, vključno s primernimi pogoji za rast, prehrano in preprečevanjem bolezni.
3. Sledljivost: Ribogojnice s certifikatom ASC morajo zagotavljati natančno sledljivost proizvodnje, kar pomeni, da se lahko vsak korak v procesu proizvodnje in distribucije dokumentira in preveri. To omogoča potrošnikom, da preverijo izvor in kakovost izdelkov.
4. Kakovost ribe: Kakovostna voda s kontrolirano vrednostjo kisika, uravnotežena prehrana in skrb za dobro počutje ter zdravje živali vplivajo tudi na kakovost ribe, ki jo izbiramo.
Več o standardu ASC za orado si poglejte tukaj: https://asc-aqua.org/producers/farm-standards/seabass-seabream-meagre/
Več iz podjetja Delamaris
Z odgovorno izbiro surovin do trajnostne prihodnosti morja
3. julija 2025
V Delamarisu se zavedamo pomena odgovornega odnosa do morja in njegovih virov. Zato smo pri izbiri rib in drugih sestavin posebej pozorni na trajnost, sledljivost in kakovost. Glavna sestavina naših ribjih izdelkov je atlantska skuša (Scomber scombrus), ki ...
Planinci praznovali z Delamarisom
1. julija 2025
V sredo, 25. junija 2025, na Dan državnosti, je Planinski dom na Zelenici gostil enega izmed najbolj pričakovanih dogodkov v okviru vseslovenske akcije Laško Gremo v hribe. Tega dne se ...
Bitenčevi dnevi 2025
6. junija 2025
Kako sodelovanje z univerzami, ohranjanje tradicije in inovacije soustvarjajo prehrano prihodnosti. Kaj bomo jedli jutri? Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani so 5. junija 2025 potekali že 32. Bitenčevi živilski ...