Nagrada za inovacijo desetletja – Ribje solate Delamaris

31. januarja 2024

Inštutut za nutricionistiko je, poleg rednih letnih nagrad za inovativnost leta 2023, v tem letu podelil tudi jubilejne nagrade – inovacije desetletja. V kategoriji konzerviranih živil so nagrado prejele Ribje solate Delamaris.

Inštitut za nutricionistiko pri izboru upošteva hranilno sestavo živil, upošteva pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku ter okolju. Ribje solate Delamaris so prejele nagrado za najbolj inovativno živilo za leto 2022. So delo slovenskega razvoja in proizvodnje. Nove izdelke, enako kot za ostale dobrote znamke Delamaris, odlikuje visoka kakovost ribe in ostalih sestavin. Vse ribje konzerve Delamaris so brez konzervansov in aditivov. So priročen obrok, vir beljakovin in zdravih maščobnih kislih.

Ključne inovativne in razlikovalne prednosti nove linije ribjih solat so:

  1. pester izbor vrste rib, ki jih sicer med konzerviranimi izdelki na trgu doslej ni bilo mogoče dobiti, med njimi tudi losos, orada in skuša.
  2. visok delež ribe, ki je višji od podobnih izdelkov na trgu;
  3. trajnostne zaveze in certifikati: Tune - certifikat MSC, orada - ASC certifikat;
  4. ribje solate so okusen, polnovreden in visokokakovosten obrok, ki poleg vrhunske ribe in izbrane zelenjave vsebujejo tudi stročnice in žitarice, med drugim bulgur, kvinojo, rdeči riž, piro in pinjole ter drugo.  

»Veseli in ponosni smo, da je strokovna komisija prepoznala kakovost ribjih solat Delamaris, ki so polnovreden obrok primeren za nove generacije, za mlade, za športnike, za vse aktivne,« je ob prevzemu nagrade izpostavil direktor Delamarisa mag. Janez Rebec.«

Inštitut za nutricionistiko je nagrajene izdelke desetletja razglasil konec januarja na novinarski konferenci v Cankarjevem domu v Ljubljani, pri čemer je posebej poudaril koristi, ki jih imajo ti za potrošnika.

Strokov­na skupina na Inštitutu za nutricionistko je podala naslednjo strokovno utemeljitev izbora:

Linija ribjih solat Delamaris predstavlja priročne obroke, ki lajšajo vključevanje rib v prehrano. Nagrajenih je pet izdelkov: losos Vital z bulgurjem, tuna Active s kvinojo in lečo, tuna Garden s fižolom in čičeriko, tuna Mexicana s fižolom in koruzo ter orada Mediterana z rdečim rižem. V podjetju so pred kratkim linijo dopolnili z novo skušo Balance s piro in pinjolami. Vsi izdelki predstavljajo naraven vir beljakovin, losos Vital in skuša Balance pa tudi omega 3 maščobnih kislin. Izdelke odlikuje odličen okus, visoka vsebnost rib ter bogate kombinacije z različnimi žiti, stročnicami in zelenjavo. Delamaris ribje solate so zato najboljša izbira za obrok doma, v službi, na poti, na izletu ali ob športni aktivnosti.

Delamaris širi izdelčno skupino ribjih solat in se širi na nove trge

Ribje solate Delamaris so trgu že tretje leto. Najdemo jih v ponudbi vseh naših trgovcev. Mag. Janez Rebec ob tem izpostavlja, da je s prodajnimi rezultati v Sloveniji zadovoljen: »Izdelki imajo visoko dodano vrednost. Kupci so jih sprejeli in po njih radi posegajo. Tako smo lansko jesen na trgu ponudili že šesti izdelek te skupine - Skušo Balance. Uspešno jih prodajamo tudi na avstrijskem trgu  (ki je sicer naš drugi največji trg). Naše odlične ribje solate bomo v bližnji prihodnosti postavili tudi na trgovske police na ostalih trgih.  S tradicionalnimi izdelki Delamarisa smo namreč prisotni na več kot 25-ih trgih v Evropi in svetu.«

Pri razvoju upoštevali prehranske smernice in trende zdrave prehrane

Ribje solate so plod domačega razvoja in proizvodnje. Razvoj teh je potekal v razvojnem oddelku Delamarisa premišljeno v več fazah. Pri razvoju izdelkov so upoštevali prehranske smernice in trende zdrave prehrane, pove mag. Monika Marin, direktorica proizvodnje, kakovosti in razvoja v Delamarisu: »Izbirali smo različne kombinacije rib, zelenjave, žitaric in stročnic, ki bi sestavili popoln obrokov. Cilj je bil ustvariti polnovreden, že pripravljen in hkrati zdrav obrok, ki ga lahko zaužijemo tekom dne. Zvesti smo bili tudi zavezi, da v Delamarisu nudimo in razvijamo izdelke, ki so zgolj iz naravnih sestavin, brez aditivov in konzervansov. Znano je tudi, da Slovenci pojemo premalo zelenjave in rib, z novo ponudbo tako skrbimo za povečanje vnosa rib v jedilnik.«

Pester nabor okusov v novih ribjih solatah Delamaris prinaša več užitka, večjo izbiro rib, lahek obrok v vsakem delu dneva, popoln obrok z visokim deležem ribe. Izdelki imajo tudi privlačno oblikovano embalažo, s skrbno načrtovano hierarhijo informacij za potrošnika. Pomemben korak naprej je bil tudi uvedba novega in priročnega formata pakiranja (okrogla doza z enostavnim t.i. easy peel pokrovom).

Špela Žitko, direktorica marketinga in vodja razvoja izpostavi:  »Pohvalimo se lahko z odličnimi odzivi s slovenskega trga in s povpraševanjem po naših novih izdelkih s strani naših partnerjev na ključnih trgih. Vse več je potrošnikov, ki živijo aktivno in dinamično, a si kljub pomanjkanju časa želijo jesti okusno, naravno, zdravo, hitro in enostavno. Z novo ponudbo ribjih solat omogočamo, da dobijo potrošniki širšo izbiro zdravih obrokov

Sporočilo za medije Inštututa za nutricionistiko Slovenije: Več TU.

Ribje solate Delamaris so bile inovacija leta 2023. V letu 2024 so prejele nagrado Inovacija desetletja.

Več o nagradah za inovativnost: VIDEO