Kuharji strežejo ribe naravnost iz pločevinke

Morske jedi v pločevinkah postajajo vse bolj priljubljena ponudba na menijih izbranih restavracij doma in po svetu. Živilska proizvodnja konzerviranih jedi ima že več kot stoletno tradicijo. Jedi so dovršene, pa vendar običajno to ni prva stvar, na katero pomislimo, ko sedemo v restavracijo.  Kljub temu se val kuharjev, ki streže ribe in školjke v pločevinkah (mnoge od njih tudi kar neposredno iz pločevinke) zelo širi. Restavracije in bari, ki imajo tovrstne jedi vedno na jedilniku, so poznane predvsem v Španiji, Ameriki in Veliki Britaniji, slovenski popotniki nam poročajo, da so tovrstne bare obiskali tudi že v Avstriji.

Uporabnikom izdelkov Delamaris smo postavili vprašanje na kakšen način si postrežejo ribe z zelenjavo Delamaris. Vemo, da si jih nekateri privoščijo za predjed, nekateri za malico s kruhom ali brez, mnogi tudi že za zajtrk. Ne glede na čas, je večina uporabnikov potrdila, da jih zaužije kar neposredno iz konzerve.  Zakaj bi bilo drugače tudi v restavracijah?

Na spletnem portalu Nation’s Restaurant News nov trend predstavljajo številni lastniki tovrstnih gostinskih lokalov, ki izpostavljajo, da ribe v konzervah pogosto veljajo za nekaj, kar so jedli naši očetje, vendar so izdelki, ki jih vidimo danes, daleč napredovali. »Kombinacija slane hrane in soli omogoča izkušnjo, primerljivo z uživanjem narezka s sirom in mesninami. To je res zabaven, skupen način za skupno rabo, podajanje in okušanje različnih stvari ob svežem pivu ali kozarcu vina. V Španiji je konzervirana morska hrana dolgoletna in cenjena tradicija. Brez tega preprosto ne bi mogli imeti španskega tapas bara. Avtor članka Kuharji strežejo ribe naravnost iz pločevinke še dodaja, da kuharji obožujejo konzervirane morske sadeže in sploh vse kar je skrbno pripravljeno. Ribje dobrote iz konzerve so hitro in enostavno pripravljene, a tudi okusne.  Kupci se prav tako vse bolj odprti tej ideji, saj so pripravljeni spremeniti svoje predsodke o konzervirani hrani. Tovrstna ponudba ohranja tradicijo.

Ribje konzerve pogosto postrežejo s kruhom in doma stepenim maslom iz morske soli, v recepte vključujejo tradicionalne inčune v olju in sardele v paradižnikovi omaki, pa tudi bolj pustolovske izdelke, kot so školjke in lignji.

Skuša Izola Brand, Weekend in Picnic so že tradicionalne jedi, z več kot sto letno tradicijo. Izbirajo jih številne generacije, zato lahko suvereno trdimo, da so že kulturna dediščina naše dežele. Tradicionalne jedi pa si gotovo zaslužijo mesto tudi v restavracijah. Ste jih že kdaj naročili? 

Vir: https://www.nrn.com/seafood-trends/chefs-serve-fish-straight-can

Ti je bil članek všeč? Deli ga s prijatelji!