Legenda v konzervi: kako Turistična pašteta ostaja sodobna ikona prehrane

Turistična pašteta Delamaris ostaja priljubljena klasika, ki danes uspešno sledi trajnostnim smernicam in prehranskim trendom.

Ali ste vedeli, da ima ena najbolj priljubljenih paštet v Sloveniji korenine v petdesetih letih prejšnjega stoletja in še danes sledi trajnostnim smernicam?

Redko katero živilo v Sloveniji vzbudi toliko nostalgije kot turistična pašteta Delamaris. A za legendo v konzervi se skriva več kot le okus otroštva. To tradicionalno živilo ohranja svojo priljubljenost in hkrati odgovarja na izzive sodobne prehrane.

Turistična pašteta ni le del zgodovine, temveč tudi primer dobre prakse v prehranski industriji: uporaba naravnih sestavin, fermentiranega korenja in rib, bogatih z omega-3, brez dodanih konzervansov ali umetnih barvil. Poleg tega embalaža omogoča 100-% reciklažo, kar izdelek umešča med okoljsko odgovorne izbire. S sodobnim oblikovanjem embalaže in različicami za ljubitelje pikantnih okusov pa Delamaris uspešno nagovarja tudi mlajše potrošnike.

Turistična pašteta je tako simbol kontinuitete – od prvih receptur do sodobnih trendov v prehrani.

Legendarna Delamaris Turistična pašteta, ki navdušuje že več kot 50 let

Delamaris Turistična pašteta ima v našem skupnem prehranskem spominu prav posebno mesto – ne zgolj kot izdelek, ampak kot del življenjskega sloga in kulturnega trenutka. Njeni začetki in razvoj segajo v zgodnja šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je bila proizvodnja Turistične paštete zasnovana povsem preprosto, a skrbno – z jasnim poudarkom na kakovostnih sestavinah in naravnem okusu ter mislijo na prihodnost. Že samo ime  »Turistična pašteta« je nosilo obljubo, ki jo lahko preslikamo tudi v današnje čase – priročen, okusen in hranljiv obrok za s seboj, za na izlet, za družinske počitnice. Bila je in ostaja sinonim za vsestransko uporaben skušin namaz z značilno rdečkasto barvo, z bogatim okusom, ki je bil od nekdaj skoraj nepogrešljiv del slovenskih potovalnih nahrbtnikov.

Že samo ime  »Turistična pašteta« je nosilo obljubo, ki jo lahko preslikamo tudi v današnje čase – priročen, okusen in hranljiv obrok za s seboj, za na izlet, za družinske počitnice. Bila je in ostaja sinonim za vsestransko uporaben skušin namaz z značilno rdečkasto barvo, z bogatim okusom, ki je bil od nekdaj skoraj nepogrešljiv del slovenskih potovalnih nahrbtnikov.

Danes, več desetletij kasneje, se vračamo k primarnim izhodiščem – z zavestjo, da je prav iz tradicije moč razmišljati in graditi v prihodnosti. Uporaba naravnih in skrbno izbranih sestavin niso zgolj odraz sodobnih prehranskih trendov, temveč vračanje k bistvu – k vrednotam, ki so jih cenili že ustvarjalci prvih Delamaris Turističnih paštet. Te vrednote želimo danes približati tudi mlajšim generacijam, ki bodo zgodbo o tej odlični in vsestranski pašteti nekoč z enakim ponosom predajale naprej. Turistična pašteta Delamaris je zasnovana tudi z mislijo na sodobnega potrošnika – zato je na voljo v različnih pakiranjih, ki ustrezajo raznolikim življenjskim slogom in potrebam. Bogat okus značilno rdeče barve Turistične paštete smo dodatno začinili za vse ljubitelje pikantnih okusov in razvili tudi Delamaris Turistična pašteta Pikant v 95 g pakiranju, ki razveseljuje tudi ljubitelje pikantnih okusov in vseh mehiških jedi.

Turistična pašteta je eden izmed najbolj priljubljenih in prepoznavnih izdelkov v portfelju podjetja Delamaris in že več kot pet desetletij zaseda posebno mesto v srcu potrošnikov ter je pomemben element njihovih nakupnih navad, ko izbirajo med kakovostnimi ribjimi namazi in paštetami.

Ključne usmeritve prenove so bile od nastanka Turistične paštete do sedaj poglobljene v:

  • Zagotavljanje avtentičnega in odličnega okusa, brez konzervansov in ostalih aditivov, ki ga poznajo številne generacije,
  • Zagotavljanje najboljših surovin -  predanost našega razvojnega in nabavnega oddelka se odraža v skrbni izbiri vrhunskih dobaviteljev in visokokakovostnih surovin, s katerimi ohranjamo prepoznaven okus Turistične paštete,
  • Trajnostna embalaža - Delamaris je investiral v novo tehnologijo pakiranja ribjih izdelkov v aluminij, ki se lažje odpira in je lažja pri transportu ter ima visoko učinkovitost recikliranja. Aluminijasta doza je 100 % reciklabilna, z zmanjšano porabo materiala in brez plastičnih dodatkov.
  • Redesign embalaže, ki s sodobno, a prepoznavno vizualno identiteto blagovne znamke nagovarja mlajšega potrošnika, hkrati pa ohranja kontinuiteto in vez med obstoječimi uporabniki.

Kako jo pripravljamo?

Danes je turistična pašteta sestavljena iz zelenjave in ribe. 40 % paštete predstavlja kuhana skuša, 26 % korenje, vsebuje pa še paradižnikov koncentrat, sončnično olje, sladkor, vodo, mlečne beljakovine, jodirano sol in začimbe.

Delamaris je specialist za skušo. V izdelkih s skušo, uporablja atlantsko skušo (Scomber scombrus), ki se nahaja v vodah severnega Atlantika.

Korenje, ki se uporablja za turistično pašteto je kockano in fermentirano, kar zagotavlja edinstvene okuse in arome hrane ter izboljša teksturo in videz hrane. Korenček namreč lahko s fermentacijo ohrani svojo čvrstost.

Turistična pašteta skozi leta

V starejših virih zasledimo, da se je Turistična pašteta začela proizvajati v petdesetih letih prejšnjega stoletja, in sicer v obratu IRIS. Zanimivo je tudi, da so v določenem obdobju izdelovali Turistično pašteto iz posameznih vrst rib, denimo iz šurov. Vse to kaže, da se je receptura sčasoma razvijala in spreminjala. Receptura je bila sicer vedno preprosta, a zasnovana z visoko mero premišljenosti.

Povzeto po:  Hrvatin E., Krnel A.,  Marin M., 2025. Delamaris – zgodba o turistični pašteti in solate. Članek v zborniku Kaj bomo jedli jutri – hrana v trajnostnih prehranskih sistemih. 32. Bitenčevi živilski dnevi. Ljubljana, Biotehniška fakulteta.

Ti je bil članek všeč? Deli ga s prijatelji!